Zakon i za agencije za nekretnine

Bez autora
Jan 31 2011

Građani koji koriste usluge agencija za promet nekretnina ubuduće će biti mnogo sigurniji, jer će delatnost agencija biti zakonom uređena. Ministarstvo trgovine pripremilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji predviđa obavezno registrovanje za agencija, ograničenja naknada kao i odšteta za klijente. Agencije za promet nekretnina ubuduće će za svaki posao morati da zaključuju ugovor u pisanoj formi sa strankama, i biće obavezne da obezbede pravnu pomoć - advokata za potrebe nalogodavca tj. klijenta u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti. Klijenti agencija za nekretnine ubuduće će biti osigurani, u slučaju od štete koju bi agencija za nekretnine, ili njen agent mogla da im nanese. Takođe, određen je maksimilan nivo provizije za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Zakon i za agencije za nekretnineGrađani koji koriste usluge agencija za promet nekretnina ubuduće će biti mnogo sigurniji, jer će delatnost agencija biti zakonom uređena.

Ministarstvo trgovine pripremilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji predviđa obavezno registrovanje za agencija, ograničenja naknada kao i odšteta za klijente.

Agencije za promet nekretnina ubuduće će za svaki posao morati da zaključuju ugovor u pisanoj formi sa strankama, i biće obavezne da obezbede pravnu pomoć - advokata za potrebe nalogodavca tj. klijenta u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.

Klijenti agencija za nekretnine ubuduće će biti osigurani, u slučaju od štete koju bi agencija za nekretnine, ili njen agent mogla da im nanese. Takođe, određen je maksimilan nivo provizije za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Dozvoljena visina posredničke naknade za jednu nepokretnost je do šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Po Nacrtu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, visina naknade kod zakupa iznosi najviše dve ugovorene mesečne zakupnine.

Za firme i preduzetnike se uvodi obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik